Říká se, že Belgie si získala světovou proslulost díky vynálezu čokoládových pralinek a tato sladkost se stala jednou z nejčastějších suvenýrů, kterou si lidé z Belgie dovezou. Jestliže se někdy rozhodnete vydat do této země, nezapomeňte ochutnat tento národní poklad, který je její neodmyslitelnou součástí. Existuje mnoho zdrojů a mnoho příběhů o čokoládě nebo vzniku pralinek, ale dnes bych se s vámi ráda podělila o příběhu pralinek, který se začíná psát ve Francii za krále Ludvíka XV.

V současnosti jsou belgické pralinky nejen oblíbeným dárkem či suvenýrem, ale tvoří i významnou část belgické ekonomiky. Ročně se v Belgii vyrobí zhruba 172,000 tun pralinek. Roční zisk z exportu dosahuje okolo 2 mld. eur a v současnosti existuje bezmála 2,000 výrobců nejrůznějších druhů pralinek. Mezi vyhlášené značky patří například Leonidas, Godiva, Neuhaus, GuyLian a mnoho dalších. Nyní se však ponořme do historie, kdy vše bylo ještě v plenkách a prapůvodní pralinka se ani zdánlivě nepodobala té dnešní pralince, kterou známe.

Často se uvádí, že se historie pralinek začala psát v Paříži za vlády Ludvíka XV. Podle dochovaných záznamů v té době žil jistý cukrář Plessis-Praslin, který byl věčným smolařem. Snažil se uživit rodinu prodejem cukrovinek, které vynalézal, ale jeho cukrářské pokusy byly finančně náročné a zkazil spoustu drahého materiálu. Jednoho dne zoufalý Prasline vyčistil svůj měděný kotlík a přinesl si dřevěné uhlí, cukr a mandle. Vybral si ty největší kusy mandlí, které začal pražit a poté je přebral, aby mezi nimi nebyla ani jedna jediná spálená mandle. Mezitím si v kotlíku rozpustil cukr, mandle do něj vhodil a míchal tak dlouho, dokud nedostaly červenou barvu a lesk. Hotový výrobek pak přikryl látkou, aby se mandle zapotily a udržely stálý lesk.

        

S tlukoucím srdcem poté odnesl pražené cukrové mandle do královského zámku a předložil vzorek na ochutnání vrchnímu šéfu královské kuchyně de Guisinovi. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a vrchní šéf si nechal objednat dvě libry cukrových mandlí. Příštího dne musel Prasline najmou 4 tovaryše a králem bylo nařízeno, aby tyto cukrové mandle byly pokládány na královskou tabuli každý den. Tento francouzský smolař byl krátce na to pozván do královského paláce a tam mu bylo slavnostně oznámeno, že jeho výrobek je znamenitá pochoutka a se svolením krále bylo této pochoutce dáno jméno „Praslines Louis XV.“

To byl tedy příběh prapůvodních pralinek, které postupným vývojem nabyly podoby čokoládou potažených bonbonů. I když lidé čokoládovým bonbonům tak trochu neprávem přiřadily název „pralinky“, které náleží praženým cukrovým mandlím, zůstávají pořád neodolatelné a jedinečné.

https://pixabay.com/cs/%C4%8Dokol%C3%A1dy-%C4%8Dokol%C3%A1dov%C3%A1-okusovat-563382/
http://www.pralinkyleonidas.sk/media/helloslide/01.jpg
https://creati.cdn.platon.sk/boomer.sk/team/2017/0505/14939768516076_hd.jpg
http://www.vieraevents.cz/blog/wp-content/uploads/2011/11/pralinky.jpg
http://it.anahera.news/wp-content/uploads/2016/05/cioccolato-fondente-11.jpg
https://creati.cdn.platon.sk/zlavadna.sk/team/2017/0503/14938201726432.jpg
http://www.radynacestu.cz/magazin/belgicka-cokolada/
http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1023

Inzerce