Každý kdo je milovníkem whisky a alespoň trochu se v ní vyzná, tak mu ostrov Islay není neznámým pojmem. Na tomto Skotském ostrově se totiž dělá nejlepší rašelinová whisky na světě.

Stejně jako je na Moravě hodně hodně vinic tak i na tomto ostrově je velké množství palíren a věřte, že nejde o náhodu, protože zdejší rašeliny i voda dává díky svému unikátnímu složení whisky jedinečnou chuť. Ovšem palírna, které se budeme věnovat v tomto článku je opravdu ta TOP a nese název Bruichladdich.

Historie

Palírnu na nejzápadnější části ostrova založili tři bratři: William, John a Robert z rodiny Harvey, která od roku 1770 vlastnila dva lihovary v Glasgow. Tři bratři, William (32), John (31) a Robert (23) tři talenty a nyní jedna palírna, že by tohle spojení bylo tajemství tohoto lihovaru?

Podnik založil John, provozoval Robert a společně s dalšími čeleny ho financoval William. Nutno říct že v době svého otevření v roce 1881 byl lihovar nejmodernějším designem na rozdíl od starších lihovarů na ostrově.

Bruichladdich vedl po hádce s bratry (ještě před otevřením) William a to až do požáru v roce 1934. Dalších několik let palírna střídala své majitele v důsledku podnikových převzetí a racionalizaci průmyslu, přičemž se těsně vyhýbala uzavírání až do roku 1994.

Palírna byla následně zakoupena skupinou soukromých investorů vedených Markem Reynierem z Murray McDavida a dne 19. prosince 2000 byla palírna opět uvedena do provozu s tím, že Jim McEwan, který pracoval u Bowmore Distillery byl najat jako hlavní výrobní ředitel. V období od ledna do května 2001 byl celý lihovar demontován a znovu sestaven, s původním viktoriánským dekorem a vybavením. Ve výrobě se nepoužívají žádné počítače, veškeré procesy jsou řízenými skupinou zkušených řemeslníků.

Současnost

Všechny whisky jsou prodávány a označeny jako Bruchladdich, rovněž jsou označené jako „neupravené“, a ty, které se označují Octomore, jsou velmi silné. Octomore je považováno za „nejlepší single malt whisky na světě“ (cena za láhev je kolem 5 000).

Palírna se naplno rozběhla až v roce 2013. Veškerý použitý ječmen je výhradně skotský, přičemž velká většina je přímo z ostrova Islay. Použití ječmene je nesmírně důležité filozoficky a toto se stále více odráží v marketingu a prezentaci produktu. Jednotlivé farmy, zemědělci a dokonce i pole, ve kterých se pěstuje obilí, jsou na obalech identifikovány.

Společnost je největším soukromým zaměstnavatelem na Islay s přibližně šedesátmi místy na ostrově. V roce 2011 začala palírna produkce ginu Botanistka.

A příště?

Další článek z mého „palírenského speciálu“ bude o Palírně jenž dělá nejrozšířenější single malt whisky na světě – Glenfiddich.

Inzerce