Dnešní rozhovor nás zavede do světa kvalitních potravin. Společnost Sklizeno nabízí své výrobky dnes již v 19 farmářských prodejnách a foodie marketech, které můžete navštívit v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně, Rudné u Prahy či Bratislavě. Na internetových stránkách lze také najít spoustu výborných zdravých receptů. Jejich filozofie je jasná. Předložit zákazníkům jen kvalitní potraviny především od lokálních farmářů. David Kukla, zakladatel Sklizeno, nám poodkryje, jak to všechno začalo i co bylo důležité pro úspěch jeho společnosti.

To co děláte, začalo jako spontánní nápad nebo jste se k tomu postupem času dopracoval?

Nebyl to úplně spontánní nápad. Dlouho jsem žil v Německu, kde jsem si zvykl nakupovat v místních obchodech s kvalitními potravinami všeho druhu. A když jsem se vrátil domů do Brna, tak mi podobný výběr vyloženě chyběl. Ale nebylo to tak, že bych si hned řekl – tak tu něco takového založím. Stály za tím měsíce plánování, počítání, zvažování a hlavně také navazování kontaktů s potenciálními dodavateli a zjišťování možností. Všechno do sebe ale zapadalo, tak jsme otevřeli první prodejnu poměrně rychle a byli nadšení jejím relativně rychlým úspěchem.

Jaká vlastnost, znalost nebo schopnost byla klíčová pro Váš úspěch?

Rozhodně znalost našich dodavatelů a sortimentu – to, že jsem se v oblasti gastronomie dlouho pohyboval a znal jsem výrobce osobně. Od začátku jsem díky tomu věděl, co budeme ve Sklizeno nabízet, jaký bude základ sortimentu a že bude skvělý. Myslím, že mi hodně pomohly mé zahraniční cesty a pobyty, díky tomu jsem měl vzory a dokázal dobře definovat, co vlastně chci vytvořit.

Jaké vzdělání jste získal a jaký je Váš názor na tradiční vzdělávací systém?

Vystudoval jsem Stavební fakultu VUT obor materiálové inženýrství a dlouho jsem ve stavebnictví na obchodních pozicích působil.
Hodně věřím v propojování univerzit s praxí. To je podle mě pro studenty ideální cesta, jak spojit teoretické znalosti a zázemí, které jim může dát vzdělávací systém, s tím, jak ta teorie může reálně fungovat. My sami ve Sklizeno na různých projektech spolupracujeme s Mendelovou univerzitou na vývoji nových produktů už několik let a myslím, že je to oboustranně prospěšná spolupráce, která nás k tomu všemu baví. Doufám, že budu v budoucnu schopen nabídnout šikovným studentům praxe, jak je to běžné v zahraničí.

Co máte na svém podnikání nejradši a je nějaký zlomový moment, na který rád vzpomínáte?

Zlom přišel vždy, kdy Sklizeno získalo nového strategického partnera a investora. To se stalo zatím dvakrát. Je to pro mě důkaz toho, že jdeme dobrou cestou, když si nás takový investor vybral, věří nám a chce nám s rozvojem pomáhat. Ale z těch starších je to stoprocentně otevření první prodejny, kdy jsme nevěděli, do čeho jdeme. Znal jsem možná rizika daleko lépe, než obchodní realitu, která nás čekala. Nejsem žádný fatalista, spíš skeptický pragmatik, ale tehdy jsem zkrátka věřil, že jdu správným směrem.

Jaký je podle Vás rozdíl mezi úspěšným a neúspěšným člověkem?

To asi nejde generalizovat, ne? Bezpochyby platí zlaté pravidlo, že úspěšný člověk se umí učit ze svých chyb. Maximálně mě napadá, že možná management strachu je klíčem – po neúspěchu máte strach zkusit něco dalšího, zatímco díky úspěchům se strachu z riskování spíš zbavujete. Ale není to pravidlo ani návod…

Co byste udělal jinak, kdybyste začínal znovu od nuly?

Asi bych se stal ajtákem (smích). Ne vážně, spousta malých kroků dovedla Sklizeno tam, kde je. Určitě se některé daly udělat mnohem líp, ale nemyslím, že má cenu si nad tím lámat hlavu, k ničemu to nevede. Naštěstí jsme jich mnohem více udělali správných. A často nám ty špatné pomohly, protože z jejich chyb jsme se snad poučili a dělali pak lepší rozhodnutí.

Nepřipadáte si oddělen od průměrné společnosti v důsledku Vašeho úspěchu?

Ani trochu. Navíc co je vlastně úspěch? Většina lidí měří úspěch penězi, pro mě úspěch znamená nezávislost. Budu se plácat po ramenou teprve v momentě, kdy budu absolutně nezávislý, a to nejen finančně. Považoval bych například za úspěch, pokud bych si mohl dovolit strávit 2 měsíce mimo firmu a přitom si nevyčítat, jak se tam asi kolegové mají (smích). Mám víc práce a méně času, než jsem míval před Sklizeno, ale mám stejné přátele a jedinou velkou osobní změnou je to, že mám o dvě děti a jednu ženu víc, než před založením Sklizeno.

Jaký postoj zaujímáte k překážkám?

No čarovat ani věštit z koule neumím, takže když už tam jsou, je potřeba se s nimi vyrovnat.

 

Odkud čerpáte inspiraci a máte nějakého hrdinu/vzor?

Inspirace je všude kolem, u rodiny, kde manželku občas napadne, co jí chybí, ale především v zahraničí při nákupech a cestování. Není důležité, čí je to nápad nebo jestli je originální, hlavně, že je dobrý.

Jaké jsou Vaše další sny a vize?

Chtělo by to něco vzletného, že? (smích) Chci, aby se během příštích let dostaly kvalitní potraviny z největších měst do krajských a pak i do okresních, aby měl každý v dosahu kvalitní potraviny. Věřím, že lokální a bio potraviny jsou cesta, díky které se tu můžeme mít lépe. A opravdový sen? Třeba ten, že Češi začnou opravdu vyžadovat v jídle kvalitu, užijí si ji, rozeznají ji od šuntu a přestanou stavět kvantitu a láci nade vše.

Panu Kuklovi děkujeme za skvělé odpovědi. Vám, našim čtenářům, určitě doporučujeme některou z prodejen navštívit a ochutnat farmářské potraviny. Věřím, že si je oblíbíte.

www.sklizeno.cz
https://www.facebook.com/sklizeno/photos

Inzerce