Kulinář, šéfkuchař, podnikatel, moderátor, dyslektik, autor mnoha kuchařek, projektů zaměřených na vaření a hvězda anglických televizních pořadů. Ano, přesně tak! V dnešním článku Vám představím inspirativní příběh celosvětově známého kuchaře Jamieho Olivera. Tohoto muže pravděpodobně budete znát. Není doby, aby alespoň na jednom televizním kanále neběžel některý z jeho kuchařských pořadů jako například Šéfkuchař bez čepice, Jamie Oliver: Roztančená kuchyně, Jamieho Amerika a další.

James Trevor Oliver se narodil 27. května 1975 v anglické vesničce Clavering. Už od dětství měl dva velké koníčky. Prvním byla hudba. Jeho zápal pro muziku se dokonce rozrostl ve faktické založení hudební kapely s názvem Scarlet Division a to v pouhých 14 letech. Tento projekt ale nevyšel a ukázalo se, že hudba je až na druhém místě. Vítězem se stalo vaření. Velkou roli v tom pravděpodobně hrál fakt, že Jamie pochází z kuchařské rodiny. Rodiče Trevor a Sally v něm pěstovali pozitivní vztah k jídlu a tomuto umění. Jamie proto neměl vůbec žádný problém s pomáháním v rodinné restauraci The Cricketers, kde se vlastně odstartovala jeho kariéra a zápal pro kuchařství.

Jeho další kroky směřovaly do Londýna. Studoval na Westminster Catering College a stal se z něj vystudovaný kuchař. Mezitím ještě získal certifikáty z umění a geologie, ale je zřejmé, že svojí kariéru chtěl budovat v průmyslu pohostinském. Svůj první oficiální job dostal v The Neal Street Restaurant, což je proslulá italská restaurace vedená známým šéfkuchařem Antoniem Carluccim. Jamie se tedy dostal hned ze začátku do dobrých rukou a naučil se velmi rychle pracovat s italskou kuchyní. Ale sebevědomí mu rozhodně nechybělo a chtěl výš. Proto odešel a začal pracovat jako sous chef (zástupce šéfkuchaře) v dalším známém londýnském podniku River Café. Zdokonaloval své umění pod taktovkou šéfkuchařky Ruth Rogers. Pohyboval se mezi opravdovými mistry, ale důležitější bylo, že svojí pílí pracoval na sobě a veškerý čas vkládal do vaření.

V roce 1997 si ho všimla britská televizní stanice BBC a nabídla mu spolupráci. Jamie po takovéto velké příležitosti skočil a vyplatilo se. Už o dva roky později měl vlastní televizní pořad Šéfkuchař bez čepice a dominový efekt byl započat. V téže roce stačil vydat knihu se stejnojmenným názvem jako pořad a tato kuchařská kniha ovládla knižní trh. Do toho ještě připravoval oběd pro bývalého premiéra Tonyho Blaira. Poté dostával nabídky ze všech stran. Jamie začal vydělávat velké peníze a plánovat budoucnost.

Do této doby byl výborný kuchař, milovník jídla a velká britská osobnost, ale opravdu inspirativním a následováníhodným se stal díky svým projektům, které postupem času rozjel. První, který chci zmínit, je otevření vlastního podniku The Fifteen v roce 2002. V tomto podniku Jamie učí mladé nezaměstnané lidi zkušenostem kuchařským. Tvrdí, že v mnoha mladých lidech je obrovský talent, ale přes problémy v rodině či chudobu nemůžou naplno využít svůj potenciál. Proto jsou do Fifteenu vzati lidé, kteří nedostali příležitost, ale mají zájem se zdokonalovat. Povedlo se mu spojit kuchařské umění a pomoc lidem v nepříznivé situaci. Za tento projekt dostal o rok později od anglické královny řád britského impéria a později otevřel více takových podniků ve světě.

„Abyste byli dobří kuchaři, nemusíte mít skvělé známky ve škole.“

Druhým velkým projektem je kampaň Feed Me Better, která měla zakázat prodej nezdravého jídla ve školách. Reagoval tím především na obezitu dnešní mládeže. Jamie chtěl zajistit, aby děti jedly zdravá jídla a nebyl do nich cpán odpad, jak to sám nazývá.  Proto psal o tomto problému knihy, vyjadřoval se k tomu ve svých pořadech a hlavně jezdil po školních jídelnách a učil kuchaře, jak uvařit zdravé, levné jídlo. Jeho snaha se vyplatila a legislativně byl změněn typ jídel servírovaných ve školách.

Jako poslední nemůžu opomenout Oliverovu angažovanost v projektu Fish Fight založeným Hughem Fearnley-Whittingstallem. Jamie se podepsal pod petici mířenou proti nesmyslným kvótám EU, které nařizovaly množství dovezených ryb na břeh za jeden den. Proto rybáři, pokud nechtěli dostat pokutu, museli mnoho chycených ryb vyhodit zpátky do moře a docházelo tedy k naprosto zbytečným rybím masakrům a ztrátám. Pod peticí je podepsáno samozřejmě mnoho dalších známých osob, ale tím, že na to reagoval právě také Jamie Oliver, se tento problém stal velmi sledovaným a aktuálním.

Je toho opravdu hodně, co Jamie Oliver dokázal. Bezesporu je to skvělý šéfkuchař, ale inspirovat nás může více věcmi, než jen recepty a kuchařským uměním. Ukazuje nám, jak lze spojovat práci a pomoc druhým. Jeho projekty jsou čirým altruismem. V jeho konání nacházíme soucit, lásku a pochopení. Jamie umí pracovat nejen s jídlem, ale i s lidmi. Dokáže vést, motivovat, inspirovat, a přesně proto je na místě ho respektovat a třeba si z něj vzít i příklad.

http://www.fishfight.net
https://www.instagram.com/jamieoliver/
https://en.wikipedia.org/wiki/Jamie_Oliver
http://www.jamieoliver.com/

Inzerce