Před téměř 155 lety se v horském městečku Oberkirchen v Horním Sazku narodil chlapec jménem August Oetker. Vyrůstal se svými rodiči, kteří vlastnili malou pekárnu. Nepekli v ní však lahodné koláče a dorty, které najdete v dnešní podobě v jakémkoli pekařství. Nevěděli totiž, jak zařídit, aby koláče byly nadýchané a vláčné. V té době se používala pouze kypřící mouka, která nebyla moc účinná, nemohla dlouho skladovat a výsledek pečení byl nestálý.

Když mladý August vyrostl, rozhodl se studovat přírodní vědy a posléze se stát lékárníkem. Po dokončení doktorátu z filozofie zakoupil lékárnu v Bielefeldu, kde započal svou kariéru. Jeho hlavním mottem byla nabídka kvality.

„Kvalita je nejlepší recept.“

Jeho snem však nebylo stát se pouhým lékárníkem. Chtěl vymyslet něco, co na trhu dosud chybělo. Jeho myšlenky ho přivedli zpět do jejich malé pekárny, a proto svůj další experiment nasměroval právě tam. August Oetker se tedy rozhodl, že vyvine produkt na pečení, který bude mít konstantní kvalitu a bude ihned připraven k použití. Mladý doktor prozatím do svého plánu nikoho dalšího zasvětit nechtěl. Své pokusy proto prováděl, namísto v plně vybavené lékárenské laboratoři, v komoře na harampádí o čtyřech metrech čtverečních. August se ale nevzdal a tak o dva roky později svými experimenty vytvořil kypřící prášek, který zaručil nakypření těsta, měl neutrální chuť a byl trvanlivý.

„Plně ručím za čistotu a kvalitu.“

Jeho prvotní úspěch byl však pouhým impulsem k další tvorbě. Začal vydávat reklamní sešity, kde kromě léků uváděl i kypřicí prášek s recepty na dort a bábovku. Postupně rozšířil svou nabídku i o jedlý škrob, který se používal jako zahušťovadlo do džemů a marmelád. Propůjčil mu i své vlastní jméno – Gustin.

Jeho výzkumy a úspěšné budování firmy však ukončilo vypuknutí 1. světové války. Jeho jediný syn Rudolf Oetker padl v bitvě u Verdunu. August Oetker se se ztrátou svého syna nemohl vyrovnat, a tak dva roky poté zemřel.

V současnosti vede podnik Dr. Oetker pravnuk zakladatele – Richard Oetker. Působí v 37 státech po celém světě. V Asii (Indie, Čína), Austrálii, Evropě, i v Severní (Kanada, USA) a Jižní Americe (Argentina, Brazílie). Sortiment značky v ČR obsahuje přibližně 130 výrobků. Většina potravin patří do kategorie „suché směsi“ (například Krtkův dort a Puding v prášku). Do kategorie mražených potravin spadají čtyři značky pizzy – Ristorante, Casa di Mama, Guseppe a Maestro. Kategorii čerstvých dezertů zastupuje produkt Paula.

Typickým produktem je ale určitě kypřicí prášek, který existuje na trhu doposud.

Experiment Dr. Oetkera mnohým hospodyňkám a pekařkám denně ulehčuje práci ale především čas. Ani Dr. Oetker se nezastavil před překážkami, které se mu postavili do cesty. Žádný začátek není lehký, ale když se splní něčí sen, málokdy to ovlivní jen jeden život. Dokonce i zdánlivá drobnost jako prášek na pečení může mít zásluhu na splnění dalších velkých snů.

http://www.oetker.cz/cz-cs/index.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dr._Oetker

Inzerce