Prager Cider je česká značka originálních ciderů a férových limonád. Kamarádi Cyril Holub a Ondřej Frunc, kteří se spolu znají již od základní školy, se po letech vrátili z ciziny a zjistili, že už je pivo tolik nebere, jako tomu bylo dřív. V zahraničí se naučili pít právě cidery, které jsou tam velmi populární. U nás ale v té době nebyl žádný výběr. Aby si mohli pochutnat na svém oblíbeném nápoji, začali ho vyrábět sami.

Po samotném nápadu začít s výrobou následoval rok učení se, zkoumání, zkoušení a dopisování se zahraničními cideraři. Vznikla potom vlastní receptura, která je inspirovaná britskými domácími cidery, španělskou sidrou a zároveň obohacena o tradici českých moštů, domácích moštáren a jablečných sadů.

Samotný začátek nebyl vůbec jednoduchý. Svůj první cider připravovali s propůjčenými domácími odšťavňovači a povedla se ho právě polovina. To byl podnět k tomu, aby pokračovali dál.

Dnes je tato značka velmi rozšířená po barech a kavárnách a to dokonce i v zahraničí. Slaví úspěchy na mezinárodních soutěžích, kde se dostala do světové špičky. Přinášíme Vám rozhovor s Ondřejem Fruncem, spoluzakladatelem firmy F. H. Prager.

To, co děláte, začalo jako spontánní nápad nebo jste se k tomu postupem času dopracovali?

Vše začalo jako spontánní nápad, který roste tvrdou prací dál a dál.

Jaké byly Vaše začátky?

Těžké, těžké, těžké. Ale taky plné optimismu, nadšené, plné radosti z úspěchu a růstu. Já osobně měl po všech těch letech humanitních studií radost, jak člověk vidí dílo růst pod rukama a každý den se učí něco nového.

Jaká vlastnost, znalost nebo schopnost byla klíčová pro Váš úspěch?

Byla, je a bude to vytrvalost.

Jaké vzdělání jste získal a jaký je Váš názor na tradiční vzdělávací systém?

Vzdělávání mám v humanitní, sociální a kulturní antropologii, evropské etnologii, moderní historii a humanitní environmentalistice. V mém současném oboru jsem všechny zkušenosti nabyl až za pochodu, nápojářské vzdělání nemám, tudíž v tomto směru nemohu vyjádřit svůj názor.

Co považujete za svůj největší úspěch v podnikání?

Zlatá medaile z Londýna je něco, co jsem si ještě před pár lety nedokázal představit. Je to pro mě důkaz, že místní cider kultura se dostala na evropský vrchol a i když zde chyběla staletá tradice ve výrobě ciderů, tak náš cider obstál v té nejpovolanější v konkurenci.

Co byste udělal jinak, kdybyste začínali znovu od nuly?

Když se ohlédnu zpětně na naše začátky, můžu říct, že jinak to vlastně nešlo.

Nepřipadáte si oddělení od průměrné společnosti v důsledku Vašeho úspěchu?

To ani ne. Žádný velký úspěch nepociťuji, snad jen nemám na nic čas.

Jaký postoj zaujímáte k překážkám?

Jde jen o to, jak se rozhodnete je překonat.

Odkud čerpáte inspiraci a máte nějakého hrdinu/vzor?

Všude. Z našeho života. Z nějakého mentálně duchovního okruhu, ve kterém člověk dospěl. Je to plno věcí kulturních, politických,… Čerpám inspiraci ze všeho, co dělá život dobrým.

Jaké jsou Vaše další sny a vize?

Chci mít víc klidu a času na rodinu a přátele.

Děkujeme panu Fruncovi za rozhovor. Ciderům přejeme mnoho dalších mezinárodních úspěchů i spokojených zákazníků. Je vidět, že začít není vůbec jednoduché. Pokud ale setrváme s dostatečnou pílí a odhodláním, úspěch se dostaví.

www.pragercider.cz/content/7-cider-story

Inzerce